Големите технологии печелят битката за таланти в Кения


От Мартин Зиле
6 юни 2022

Вълнението в динамичната технологична общност на Кения беше осезаемо, когато в рамките на няколко седмици през април няколко големи технологични фирми направиха стъпки за значително увеличаване на присъствието си в страната.

Майкрософт откри един от двата си центъра за развитие в Африка (ADC) в Найроби и иска да наеме поне 450 служителя на пълно работно време. Гугъл обяви, че наема над 100 служителя за предстоящия си център за разработване на продукти в Найроби – първото подобно съоръжение на компанията в Африка. Visa току-що откри своя център за иновации, един от шестте в света. Бяха оповестени плановете на Amazon да открие местна зона за Amazon Web Services (AWS).

За технологичния талант на Кения – четвърта в списъка на африканските държави с най-много професионални разработчици с 58 866 души – след Нигерия, Южна Африка и Египет – засилената конкуренция за таланти води до по-високи възнаграждения и стимулира растежа на по-голямата местна екосистема.

Не всички обаче печелят в битката за технологични таланти в Кения. Въпреки че през 2021 г. Кения е добавила около 2000 нови разработчици към своя набор от технологични таланти, стартиращите компании в частност са изправени пред трудна битка за задържане на талантите. Големите телекомуникационни оператори и банки, които отдавна се смятат за най-добре платените организации за технолози в Кения, също губят най-добрите си таланти в полза на големите технологии.

Интересът към Силиконова Савана от страна на световните технологични компании се подновява

Подновеното доверие в Кения като технологичен център на континента напомня за подобен бум десетилетие по-рано, който спечели на Найроби прозвището “Силициева савана”. Тогава фирмите бяха принудени да се установят тук благодарение на увеличените публични инвестиции в интернет инфраструктура, стремителния възход на мобилните пари и бързо развиващата се икономика.

Днес един от най-големите фактори, които привличат големите технологични компании в Кения, е инженерният талант. Бърза проверка на обявите за работа в областта на технологиите в Найроби показва множество свободни работни места в Гугъл и Майкрософт за инженери, дизайнери и изследователи.

Нарастващата конкуренция за технологичните таланти в Кения кара компаниите да преосмислят стратегиите си за придобиване и задържане на таланти. Това налага по-задълбочен поглед върху развитието на талантите в Кения и върху това как изглежда бъдещето.

За тези, които приветстват големите технологични компании, преобладаващото мнение е, че тяхното навлизане ще бъде катализатор за развитието на технологичната екосистема на Кения. Те очакват по-доходоносен и динамичен пазар, който да е от полза не само за гигантите, но и за стартиращите компании и новопоявяващите се таланти в Кения.

“Трансферът на технологии и тръбопроводите са много важни, за да може да се развие местна екосистема. Това е, което е позволило на всички големи световни таланти и държави, фокусирани върху иновациите, да се развиват. Индия, Сингапур, Китай, Япония, Естония и т.н. – всички те израснаха по този начин”, пише опитният технологичен мениджър Шейла Бирген, като твърди, че навлизането им може да бъде само за добро.

Джак Нгаре ръководи финтех звеното на най-голямата по активи банка в Кения – Equity Bank, до 2019 г., когато се присъединява към току-що обявената тогава Майкрософт ADC като управляващ директор и ръководи мащабна кампания за набиране на персонал, в резултат на която стартъпите, наред с други фирми, загубиха някои от най-добрите си инженери. Той напуска Майкрософт в полза на Гугъл малко след стартирането на новия огромен сайт на Майкрософт ADC в Найроби през април 2022 г. Той също вярва, че увеличаването на инвестициите в Кения от страна на големите технологични компании ще даде тласък на местната екосистема.

“Ефектът на екосистемата е движеща сила в нашата индустрия и ние виждаме нещо подобно в Кения”, каза Нгаре пред Financial Times още през октомври миналата година.

Печеливши ли са големите технологии и технологичната екосистема на Кения?

Поддръжниците посочват инициативи, насочени към Африка, които се предприемат от големите технологични компании. Например фондът “Черни основатели” (Black Founders Fund) на Гугъл с бюджет от 4 млн. долара за стартиращи компании в Африка, основани от чернокожи, или участието на Майкрософт в разработването на учебна програма за кодиране за началните и средните училища в партньорство с Министерството на образованието на Кения.

Стартъпите в Кения са принудени да подобрят офертите си за служителите, за да са в крак с големите технологии. Тези, които са инвестирали в обучението на собствени инженери, изпитват особени затруднения. За да привлекат и задържат таланти, те залагат и на предоставянето на дялово участие на служителите и обещанието за по-голяма отговорност в стартъпите в сравнение с големите технологични фирми.

Борбата за таланти обаче предизвика нов интерес от страна на големи и малки фирми към инвестирането в развитието на таланти. Училищата по кодиране и програмите за технологично менторство обявяват повече партньорства с технологични фирми и работни места за своите ученици.

KamiLimu е базирана в Найроби програма за технологично наставничество, която дава на учениците уменията, необходими за успешното им развитие в индустрията. През последната година шестима от техните възпитаници са се присъединили към големи технологични фирми, включително Майкрософт, като инженери и програмни мениджъри.

Това е показателно за нарастващия апетит на пазара за усъвършенствани технологични таланти. За компании като Майкрософт и Гугъл, които планират милиардни инвестиции в Африка, наличието на най-добрите местни таланти е изискване, а не опция.

Увеличеният приток на инвестиции в рисков капитал към африканските стартиращи предприятия също така означава, че потенциалните работодатели за технологичните таланти на континента стават все повече, особено на ключови пазари като Кения, Нигерия, Южна Африка и Египет.

В Доклада за екосистемата на разработчиците в Африка за 2021 г. се казва, че 81% от финансирането с рисков капитал в Африка е отишло в четирите най-големи държави с най-много разработчици на софтуер – Кения, Нигерия, Южна Африка и Египет.

“Водени от Нигерия и Кения, напредващите държави си осигуриха повече финансиране от всякога през 2020 г. и този успех позволи на техните стартъп екосистеми да се развиват по-бързо от всякога и да се възползват от цифровата трансформация, стимулирана от пандемията”, се казва в доклада.

Източник: Big tech is winning the battle for Kenya’s talent

,