Емблематичният торент сайт RARBG затвори


RARBG, един от най-големите торент сайтове в света, се сбогува с милиони потребители. Сайтът, който беше известен и стабилен източник на нови филми и телевизионни предавания, посочи различни причини за решението си да прекрати дейността си. Изненадващото спиране бележи края на една епоха.

Основан през 2008 г., RARBG се превърна в ключов играч в екосистемата на торентите.

Сайтът не само привличаше милиони месечни посетители от цял свят, но беше и основен център за издаване на филми, който преодоляваше пропастта между Сцената и широката пиратска публика.

Днес петнадесетгодишното съществуване на сайта неочаквано приключи. В съобщение, публикувано на заглавната страница на сайта, екипът се сбогува с него. Това съобщение беше потвърдено отделно от източник, запознат с въпроса.

RARBG посочва многобройни причини за изненадващото решение, включително здравословни проблеми, свързани с COVID, които доведоха до трагичната смърт на едно от участващите лица. Войната между Русия и Украйна също е оказала влияние върху екипа, като RARBG предполага, че членовете му са се сражавали и от двете страни.

“Последните 2 години бяха много трудни за нас – някои от хората в екипа ни починаха поради усложнения от Ковида, други все още страдат от страничните ефекти от него – не могат да работят изобщо. Някои от тях също така се сражават във войната в Европа – И НА ДВЕТЕ СТРАНИ”, пише екипът.

“Увеличаващите се разходи за хостинг в Европа също изиграха своята роля. И тъй като приходите не успяха да се справят с нарастващите разходи, закриването на сайта в крайна сметка изглежда най-доброто решение.”

“Инфлацията прави ежедневните ни разходи невъзможни за покриване. Затова вече не можем да управляваме този сайт без огромни разходи, които не можем да покрием от джоба си. След единодушно гласуване решихме, че повече не можем да го правим”.

“Съжаляваме 🙁 Довиждане”, завършва съобщението.

Спирането на дейността бележи и края на популярните издания на RARBG, много от които бяха споделяни и чрез други пиратски сайтове. Тези висококачествени издания, които, освен в началото, никога не са включвали CAM, са сред най-изтегляните в историята.

Днешното закриване е едно от най-големите в историята на торент сайтовете. Това е и първото голямо затваряне след периода 2015/2016 г., когато KickassTorrents, Torrentz и ExtraTorrent напуснаха сцената.

Излишно е да казваме, че ще има много подражатели, които ще се стремят да поемат марката RARBG. Истинската RARBG обаче вече не съществува.

Източник: https://torrentfreak.com/iconic-torrent-site-rarbg-shuts-down-all-content-releases-stop-230531/