Добрата новина: смъртността е спаднала значително под нормалното ниво. Лошата новина: само в България.


Истинска история. Няма да получите точки за отгатване на продукта, който България почти не използва. Ето една подсказка: ковид мРНК ваксините.

България умее да брои мъртвите си.

Националният статистически институт на страната изготвя ежеседмично данни за смъртните случаи и ги публикува на английски език веднъж месечно.

Те разказват история, която защитниците на мРНК ваксините може би не искат да чуят.

В България процентът на ваксинираните срещу ковид е много нисък, вероятно защото десетилетия комунистическо управление са оставили българите дълбоко подозрителни към правителствените обещания за чудодейни лекарства.

А ковид удари България силно от края на 2020 г. до началото на 2022 г. Епидемията премина през източноевропейски държави със средни доходи и лошо здравно състояние, а в България процентът на пушачите, затлъстелите и тези със сърдечносъдови заболявания е чупи всякакви рекорди. Смъртността от ковид в България беше повече от два пъти по-висока от тази в западноевропейски държави като Испания, а общата смъртност – още по-висока.

Но сега епидемията приключи. Смъртността в България спада – не само до нормалното ниво, но и доста под него.

(Седмична смъртност в България през последните шест години: червената линия е 2023 г.) Втората диаграма е само подчертаване, за да се покаже колко далеч под нормалните стойности са паднали смъртните случаи в момента. Те са ниски дори по летните стандарти).

https://www.nsi.bg/en/content/18121/basic-page/deaths-bulgaria-weeks

За да сме наясно, към този момент общият брой на смъртните случаи в България от началото на епидемията все още е по-висок от този в по-богатите страни, които са използвали мРНК ваксините  – така че това може да не изглежда като най-добрия аргумент, че инжекциите имат дългосрочни или скрити опасности.

Тогава защо да не обсъдим бедните африкански страни, които изобщо не са използвали мРНК ваксини и в които почти не е имало смъртни случаи от ковида?

Първо, населението на африканските страни е твърде младо, за да може да се направи смислено сравнение с това на Европа, а и за него няма много добра статистика за смъртността. България е по-смислено сравнение от демографска гледна точка.

Но още по-важно е, че последните тенденции в България са точно такива, каквито учените и демографите прогнозираха, когато ковида започна през 2020 г.

Коронавирусът убива почти изключително много възрастни, много слаби и много затлъстели хора. Много от причинените от него смъртни случаи така или иначе щяха да умрат в рамките на месеци или най-много година-две – явление, известно като “придърпващ” ефект.

Затова се очакваше смъртните случаи да намалеят след края на епидемията, по думите на Томас Райън, главен изпълнителен директор на Service Corporation International, най-големият оператор на погребални агенции с идеална цел.

С напредването на годината се очакваше въздействието на ковид да стане несъществено и да започнем да виждаме, че ” придърпващия” ефект от 2020 г. и 2021 г. да оказва леко отрицателно въздействие върху обема на погребенията и приходите от гробища.

Да, но! Смъртните случаи остават доста над нормалното в Западна Европа, Съединените щати и азиатско-тихоокеанските страни, които са използвали мРНК ваксини. Защитниците на ваксините се опитват да твърдят, че тези смъртни случаи трябва да са в резултат на “дългия ковид” и по-конкретно на последиците от ковид върху сърцето.

Но България е претърпяла тежки многократни вълни от инфекции с ковид и има извънредно високи нива на сърдечносъдови заболявания:

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/healthandwellbeing/articles/internationalcomparisonsofpossiblefactorsaffectingexcessmortality/2022-12-20

Заради сериозността на епидемията България също преживя тежки локдауни и значителни обществени сътресения през 2020 и 2021 г.

С други думи, всички оправдания за свръхсмъртност, които защитниците на ваксините предлагат, за да обяснят сегашните допълнителни смъртни случаи в Западна Европа, важат и за България. И все пак по някакъв начин смъртността в България не просто се е върнала към нормалното, а е спаднала под него.

На този етап никой не може да знае колко дълго ще продължи българската ваканция на смъртта (добре де, това е по-скоро почивка, много хора все още се срещат със своя създател).

Но с всяка допълнителна седмица през тази зима, в която България отчита смъртност под нормата, докато в западноевропейските страни хората мрат с рекордни темпове, опасенията за безопасността на мРНК ваксините ще стават все по-остри.

източник: The good news: death rates have now fallen far below normal. The bad news: only in Bulgaria.