Универсална мрежа за цифрови плащания за стабилни монети, CBDC стартира в Давос


Универсалната мрежа за цифрови плащания (UDPN) стартира днес на Световния икономически форум, за да осигури оперативна съвместимост между регулираните стабилни монети и цифровите валути на централната банка (CBDC).

UDPN е „усъвършенстван проект за плащания в цифрова валута“, който „има потенциала да намали цената на цифровите плащания и да ускори приемането им от банки и фирми от всякакъв размер“.

Платежната мрежа е разработена през последните две години от компанията за децентрализирана облачна инфраструктура Red Date Technology, доставчика на ИТ решения GFT, TOKO и DLA Piper.

Red Date Technology също е разработчик на базираната на блокчейн услуга мрежа (BSN), подкрепяната от държавата блокчейн мрежа в Китай. Оттогава инициативата се разширява в чужбина чрез сътрудничество с глобални предприятия в международната версия на мрежата, BSN Spartan.

„Целта на UDPN е да проучи потенциална алтернатива на съществуващите платежни системи, като позволи оперативна съвместимост между обезпечени с фиат токени на стабилни монети и регулирани протоколи“, каза Марика Лулай, главен изпълнителен директор на GFT. „Децентрализираният подход и географската ширина на участващите фирми, съчетани с усъвършенстваните технологични решения, използвани за тези изпитания, отличават тази мрежа.“

UDPN също така позволява на корпоративните ИТ системи да включват различни цифрови валути.

Множество глобални банки ще участват в тестовата фаза този месец, за да покажат как UDPN ще интегрира цифрови валути в ежедневния бизнес, банкирането и плащанията.

Първите два теста ще включват две банки, тестващи възможностите за трансграничен трансфер и размяна на цифрова валута на UDPN и как финансовите институции могат да извършват анонимни трансфери на стабилни монети чрез функцията „правило за пътуване“.

източник: https://finance.yahoo.com/news/universal-digital-payments-network-stablecoins-110432011.html