Името на Харвард не трябваше да решава изборите на България


От редакционния съвет на The Crimson (Harvard Crimson е ежедневният студентски вестник на Харвардския университет и е основан през 1873 г.)
2 декември 2021 г.

Харвард сформира успешно правителство в България. Нека опитаме отново: „Харвардците“ — двама възпитаници на Харвард от България, Кирил Петков и Асен Василев, наречени на своята алма матер, са готови да ръководят страната, след като политическата партия, която основаха, излезе победител в третия рунд парламентарни избори през 2021 г.

След като Бойко Борисов – бившия министър-председател на България, управлявал повече от десетилетие – потъна в следствие обвинения в корупция и месеци на антиправителствени протести, антикорупционната партия на Петков и Василев „Продължаваме промяната“ трябва да поеме контрола. Новата партия идва в критична точка от историята на България, изправена пред криза на върховенството на закона, масово недоверие в правителството и с най-ниското ниво на ваксинация в Европейския съюз, на фона на разразяваща се пандемия от Covid-19.

Щастливи сме да видим, че протестите в България доведоха до издигането на политически лидери, които обещават промяна, честност и стабилност за българския народ. Въпреки че действията им през следващите месеци – ако успеят да сформират коалиция – ще говорят по-силно от думите, необходими, за да ги докарат тук, победата на партията изглежда е отговор на демокрацията на българския активизъм.

Изглежда, че Кирил Петков – възпитаник на Harvard Business School – и Асен Василев – възпитаник на Harvard College (Икономика в Currier House!), HBS и Harvard Law School – са на път да станат типа „граждани-лидери”, които нашият университет се надява да обучава. Окуражаващо е да се види, че прилагат уменията, които са събрали в Харвард, умения, които трудно биха придобили другаде. Може би още по-окуражаващо е, че много млади български емигранти последваха примера на Петков и Василев и се върнаха в страната, за да се заемат с реформата на дома си.

И все пак един аспект на изборите, който ни притеснява малко, въпреки нашите шеги, е големият акцент върху образованието на тези двама мъже в Харвард. В крайна сметка Петков и Василев бяха избрани от българския президент Румен Радев за министри във временното правителство на страната – от което започнаха кампанията си – до голяма степен само заради името Харвард. Третирането на университета като марка, квалифицираща и достатъчна сама по себе си, е странно и потенциално вредно по две оси: първо, това увековечава лъжата, че диплома от Харвард незабавно прави някой по-способен да се справя с всичко от всеки друг – идея, която присъства в САЩ, както може би и в България; второ, заличават се другите личните постижения, случили се след успешното представяне пред приемната комисия.

За тази цел се надяваме да видим бъдеще, в което името на Харвард по-рядко се пуска като бомба тук и там – както в САЩ, така и чак в България – и вместо това да се съсредоточим върху това, което нашите възпитаници, включително Петков и Василев, са направили със своите действия, за да спечелят нашето уважение.

Междувременно желаем на тези двама мъже всичко най-добро – особено след като те продължават трудната и решаваща работа по сформирането на коалиционно правителство от враждуващи опозиционни партии и, евентуално, самата партия, на която тези групи се противопоставят. Може би по време на процеса ще намерят своето Харвардско образование за полезно.

Източник: https://www.thecrimson.com/article/2021/12/2/harvard-name-bulgaria-election/

,