1,6 милиарда маски за еднократна употреба навлязоха в океаните през 2020 г.


В доклада на Ocean Asia за 2020 г. „Маски на плажа“ изследователи разработиха формула, която да даде оценкa за броя на маските за еднократна употреба, навлизащи в околната среда.

Като се има предвид годишното производство от 52 милиарда маски за еднократна употреба, по консервативна оценка 3% от тях не биват рециклирани. Това са близо 1,6 милиарда маски, които попадат в океаните през 2020. Това възлиза на приблизително 5500 тона замърсяване с пластмаса.

Тези маски обикновено са изработени от полипропилен, който лесно се разпада на микропластмаси. Въпреки че ефектите на микропластмасата върху човешкото здраве все още не са установени, тези фрагменти са изключително често срещани във водоснабдяването ни – например 94% от американската чешмяна вода се счита за замърсена с микропластмаси.

За еднократна употреба не означава, че ги няма

Въпреки че са за еднократна употреба, маските за еднократна употреба ще се разложат за повече от четири века, а именно 450 години. Същото време ще отнеме на един памперс или пластмасова бутилка да се разградят. Алуминиево кенче се разгражда за 200 години, пазарска торбичка за 20 години, а фас – за 10 години.

Пандемията единствено се разрази още повече през 2021 г., което значи ръст на броя маски за еднократна употреба, оттам и ръст на броя маски замърсяващи океаните.

Имайки това предвид, различни компании и организации започват да търсят решение. Един забележителен пример е Plaxtil, който разработва метод за рециклиране на хирургически маски, така че суровините да могат да се използват за други продукти.