Московиц: Излъчването от мобилни телефони е вредно, но малцина искат да повярват


Повече от десетилетие Джоел Московиц, изследовател в Училището за обществено здраве в UC Berkeley и директор на Berkeley’s Center for Family and Community Health, се стреми да докаже, че радиацията от мобилни телефони е опасна. Но, казва той, повечето хора не искат да го чуят.

„Хората са пристрастени към своите смартфони“, казва Московиц. „Използваме ги за всичко сега и в много отношения имаме нужда от тях в нашето ежедневие. Мисля, че идеята, че те потенциално увреждат здравето е трудна за приемане от някои хора.”

Откакто мобилните телефони излязоха на пазара за първи път през 1983 г., те преминаха от тромави устройства с лош обхват и качество до днешните лъскави, многофункционални смартфони. И въпреки че мобилните телефони сега се използват от почти всички възрастни американци, значителни изследвания показват, че продължителната употреба крие рискове за здравето от радиацията, която излъчват.

„Мобилните телефони, клетъчните кули и други безжични устройства се регулират от повечето правителства“, казва Московиц. „Американското правителство обаче спря да финансира изследвания за въздействието на радиочестотната радиация върху здравето още през 90-те години.“

Оттогава, казва той, изследванията показват значителни неблагоприятни биологични и здравни ефекти – включително рак на мозъка – свързани с използването на мобилни телефони и други безжични устройства. И сега, казва той, с петото поколение клетъчна технология, известна като 5G, има още по-голяма причина за безпокойство.

Berkeley News разговаря с Московиц за рисковете за здравето от излъчване на мобилни телефони, защо темата е толкова противоречива и какво можем да очакваме с пускането на 5G.

Бъркли Нюз: Мисля, че трябва първо да видим колко е противоречиво това изследване. Някои учени казват, че тези открития са без основание и че няма достатъчно доказателства, че лъчението от мобилен телефон е вредно за нашето здраве. Как реагирате на това?

Джоел Московиц: Е, първо, малко учени в тази страна могат да говорят знаещо за въздействието на безжичните технологии върху здравето. Така че не съм изненадан, че хората са скептични, но това не означава, че констатациите не са валидни.

Основна причина да няма повече изследвания за здравните рискове от излагане на радиочестотна радиация е, че правителството на САЩ спря да финансира това изследване през 90-те години, с изключение на едно проучване върху гризачи за 30 милиона долара, публикувано през 2018 г. от Националния институт по екологични здравни науки и неговата Национална програма по токсикология, която откри ясни доказателства за канцерогенност от радиацията на мобилни телефони.

През 1996 г. Федералната комисия по комуникациите (FCC) прие насоки, които ограничават интензивността на излагане на радиочестотна радиация. Тези насоки са предназначени да предотвратят значително нагряване на тъканите от краткотрайно излагане на радиочестотна радиация, а не да ни предпазят от ефектите на дългосрочно излагане на ниски нива на модулирано или импулсно радиочестотно лъчение, което се произвежда от мобилни телефони, безжични телефони и други безжични устройства, включително Wi-Fi. И все пак, мнозинството изследвания, публикувани от 1990 г. насам, установяват неблагоприятни биологични и здравни ефекти от продължителното излагане на радиочестотна радиация, включително увреждане на ДНК.

Повече от 250 учени, публикували над 2000 статии и писма в професионални списания за биологичните и здравни ефекти на нейонизиращите електромагнитни полета, произведени от безжични устройства, включително мобилни телефони, са подписали Международния апел на учените от ЕМП, който призовава за предупреждения за здравето и по-високи граници. И така, има много учени, които се съгласяват, че това лъчение е вредно за нашето здраве.

За първи път Ви чухме да говорите за рисковете за здравето от радиация на мобилни телефони в Бъркли през 2019 г., но вие правите това изследване от 2009 г. Какво ви накара да продължите това изследване?

Попаднах на това случайно. През последните 40 години по-голямата част от моите изследвания бяха фокусирани върху профилактиката на заболявания свързани с тютюна. За първи път се заинтересувах от излъчването на мобилни телефони през 2008 г., когато д-р Сън-Коун Мьон (Seung-Kwon Myung), лекар-учен от Националния център по рака в Южна Корея, дойде да прекара една година в Центъра за семейно и обществено здраве. Той участваше в нашите проекти за отказване от тютюнопушене и ние работихме с него и неговите колеги по два прегледа на литературата, единият от които разглеждаше риска от тумор от използването на мобилни телефони.

По това време бях скептичен, че лъчението на мобилния телефон може да бъде вредно. Тъй като обаче се съмнявах, че излъчването на мобилни телефони може да причини рак, се потопих в литературата относно биологичните ефекти на микровълновото лъчение с ниска интензивност, излъчвано от мобилни телефони и други безжични устройства.

След като прочетох много токсикологични проучвания върху животни, които установиха, че това лъчение може да увеличи оксидативния стрес – свободните радикали, стрес протеините и увреждането на ДНК – станах все по-убеден, че това, което наблюдаваме в нашия преглед на проучвания върху хора, наистина е реален риск.

Докато д-р Мьон и неговите колеги бяха на посещение в Центъра за семейно и обществено здраве, вие прегледахте проучвания за контрол на случаите, изследващи връзката между използването на мобилни телефони и риска от тумор. Какво открихте?

Нашата статия от 2009 г., публикуван в Журнала за клинична онкология (Journal of Clinical Oncology), установи, че интензивното използване на мобилни телефони е свързано с повишена брой случаи на рак на мозъка, особено при проучвания, използващи по-висококачествени методи и изследвания, които не са финансирани от телекомуникационната индустрия.

Миналата година актуализирахме нашата статия, публикувана в Международния вестник за екологични изследвания и обществено здраве (International Journal of Environmental Research and Public Health), въз основа на мета-анализ на 46 проучвания за контрол на случаите – два пъти повече проучвания, отколкото използвахме за нашия преглед от 2009 г. – и получихме подобни констатации. Основният ни извод от настоящия преглед е, че приблизително 1000 часа продължителна употреба на мобилни телефони или около 17 минути на ден в продължение на 10-годишен период е свързано с 60% увеличение на рака на мозъка.

Защо правителството спря да финансира този вид изследвания?

Телекомуникационната индустрия има почти пълен контрол над Федералната комисия по комуникациите, според Captured Agency, монография, написана от журналиста Норм Алстер по време на стипендията му през 2014-15 г. в Центъра за етика на Харвардския университет. Между членовете на Федералната комисия по комуникациите и хората на високо ниво в телекомуникационната индустрия има меко казано топла връзка, която продължава вече няколко десетилетия.

Индустрията харчи около 100 милиона долара годишно за лобиране в Конгреса. CTIA, която е основната телекомуникационна лобистка група, харчи 12,5 милиона долара годишно за 70 лобисти. Според един от техните говорители, лобистите се срещат приблизително 500 пъти годишно с Федералната комисия по комуникациите, за да лобират по различни въпроси. Като цяло индустрията харчи 132 милиона долара годишно за лобиране и осигурява 18 милиона долара политически вноски за членове на Конгреса и други на федерално ниво.

Влиянието на телекомуникационната индустрия върху Федералната комисия по комуникациите, както описвате, ми напомня за тютюневата индустрия и рекламната сила, която имаше при омаловажаването на рисковете от пушенето на цигари.

Да, има силни паралели между това, което направи телекомуникационната индустрия и това, което направи тютюневата промишленост, по отношение на маркетинга и контрола на съобщенията за обществеността. През 40-те години на миналия век тютюневите компании наемат лекари и зъболекари, за да одобрят техните продукти, за да намалят опасенията в общественото здраве относно рисковете от пушене. В момента CTIA използва ядрен физик от академичните среди, за да увери политиците, че микровълновото лъчение е безопасно. Телекомуникационната индустрия не само използва наръчника на тютюневата индустрия, но е по-мощна в икономическо и политическо отношение, отколкото тютюневите компании някога са били. Тази година телекомуникационната индустрия ще похарчи над 18 милиарда долара за реклама на клетъчни технологии по целия свят.

Споменахте, че мобилните телефони и други безжични устройства използват модулирано или импулсно радиочестотно излъчване. Можете ли да обясните как работят мобилните телефони и други безжични устройства и как излъчването, което излъчват, се различава от лъчението от други домакински уреди, като микровълнова фурна?

По принцип, когато се обаждате, имате приемник и предавател. Предавателя предава сигнал до най-близката телекомуникационна кула. Всяка клетъчна кула има географска клетка, така да се каже, в която може да комуникира с мобилни телефони в рамките на този географски регион или клетка.

След това тази клетъчна кула комуникира с комутационна станция, която след това търси кого искате да се обадите и се свързва чрез меден кабел или оптична оптика или, в много случаи, безжична връзка чрез микровълново лъчение с безжичната точка за достъп. След това тази точка за достъп комуникира директно през медни проводници през стационарен телефон, или ако се обаждате на друг мобилен телефон, тя ще изпрати сигнал до клетъчна кула в клетката на приемника и т.н.

Разликата е във вида на микровълновото лъчение, което всяко устройство излъчва. По отношение на мобилните телефони, Wi-Fi и Bluetooth има компонент за събиране на информация. Вълните се модулират и импулсират по съвсем различен начин, отколкото вашата микровълнова фурна.

Какви по-конкретно са някои от ефектите върху здравето, свързани с дългосрочно излагане на ниско ниво на модулирана радиочестотна радиация, излъчвана от безжични устройства?

Много биолози и учени от електромагнитното поле вярват, че модулацията на безжичните устройства прави енергията по-биологично активна, което пречи на нашите клетъчни механизми, отваряйки например калциевите канали и позволявайки калцият да тече в клетката и в митохондриите в клетката, намеса в нашите естествени клетъчни процеси и водеща до създаване на стрес протеини и свободни радикали и, вероятно, увреждане на ДНК. А в други случаи това може да доведе до клетъчна смърт.

През 2001 г., въз основа на биологични и човешки епидемиологични изследвания, нискочестотните полета бяха класифицирани като „вероятно канцерогенни“ от Международната агенция за изследване на рака (IARC) на Световната здравна организация. През 2011 г. IARC класифицира радиочестотната радиация като „евентуално канцерогенна за хората“ въз основа на проучвания на радиация от мобилни телефони и риск от мозъчен тумор при хората. Понастоящем имаме значително повече доказателства, които биха довели до по-строга класификация.

Съвсем наскоро, на 1 март 2021 г., бившият директор на Националния център по здравеопазване на околната среда към Центровете за контрол и профилактика на заболяванията публикува доклад, който заключава, че има „голяма вероятност“ радиочестотното излъчване, излъчвано от мобилните телефони, да причини глиоми и акустични невроми, два вида мозъчни тумори.

Нека да поговорим за петото поколение технология за мобилни телефони, известна като 5G, която вече се предлага в ограничени райони в САЩ Какво означава това за потребителите на мобилни телефони и какви промени ще дойдат с нея?

За първи път, в допълнение към микровълните, тази технология ще използва милиметрови вълни, които са много по-високи честоти от микровълните, използвани от 3G и 4G. Милиметровите вълни не могат да пътуват много далеч и са блокирани от мъгла или дъжд, дървета и строителни материали, така че индустрията изчислява, че ще се нуждае от 800 000 нови клетъчни антени.

Всяко място с антена може да има клетъчни антени от различни доставчици на мобилни телефони и всяка от тези антени може да има микрочипове, състоящи се от десетки или дори може би стотици малки антени. През следващите няколко години в САЩ ще видим разположени приблизително 2,5 пъти повече антенни маяци, отколкото в момента, освен ако защитниците на безжичната безопасност и техните представители в Конгреса или съдебната система не спрат това.

По какво се различават милиметровите вълни от микровълните по отношение на това как влияят на нашите тела и околната среда?

Излъчването на милиметрови вълни се абсорбира до голяма степен в кожата, потните жлези, периферните нерви, очите и тестисите, въз основа на изследванията, направени върху милиметрови вълни. В допълнение, това лъчение може да причини свръхчувствителност и биохимични промени в имунната и кръвоносната системи – сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка.

Милиметровите вълни също могат да навредят на насекомите и да насърчат растежа на устойчиви на лекарства патогени, така че е вероятно да има някои широко разпространени екологични ефекти за микросредата около тези клетъчни антени.

Кои са някои прости неща, които всеки от нас може да направи, за да намали риска от вреда от радиация от мобилни телефони и други безжични устройства?

Първо, ограничете използването на мобилни телефони или безжични телефони – използвайте стационарен телефон, когато е възможно. Ако използвате мобилен телефон, изключете Wi-Fi и Bluetooth, ако не ги използвате. Въпреки това, когато сте близо до Wi-Fi рутер, би било по-добре да използвате мобилния си телефон на Wi-Fi режим и да изключите клетъчната мрежа, защото това вероятно ще доведе до по-малко излагане на радиация, отколкото използването на клетъчната мрежа.

Второ, разстоянието е вашият приятел. Ако държите мобилния си телефон на 10 инча от тялото си, в сравнение с една десета от инча, това води до 10 000-кратно намаляване на радиацията. Така че, дръжте телефона си далеч от главата и тялото. Съхранявайте телефона си в чанта или раница. Ако трябва да го приберете в джоба си, поставете го в самолетен режим. Пишете съобщения, използвайте кабелни слушалки или високоговорител за разговори. Не спете с телефон до главата си – изключете го или го сложете в друга стая.

Трето, използвайте телефона си само когато сигналът е силен. Мобилните телефони са програмирани да увеличават радиацията, когато сигналът е лош, т.е. когато на телефона ви се показват една или две ленти. Например не използвайте телефона си в асансьор или в кола, тъй като металните конструкции пречат на сигнала.

Източник: https://news.berkeley.edu/2021/07/01/health-risks-of-cell-phone-radiation/